SPORT & MUSIKK

 

SVEN INGVARS:

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 25:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 23:


 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 21:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 20:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 19:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 13:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 08:

 

 

MINNEORD INGJERD HELEN:

Ingjerd Helen (Dahl) Borg har forlatt jordelivet - svært trist! Ingjerd Helen ble født på Kapp på Østre Toten i 1946. Hun debuterte på begynnelsen av 60-tallet med gruppen The Falcons. Gjennombruddet kom i 1968 som soloartist med MP Bardufoss. Etter det kom flere hits og Gull og Grønne Skoger oppnådde sølvplate! På 70-tallet satset hun på det danske markedet sammen med Firebeats og toppet blant annet Dansktoppen. Også hennes juleplater ble meget populære! Ingjerd Helen avsluttet sin karriere som pop-stjerne allerede i 1980. Etter det arbeidet hun som pedagog i skolen. Hun mottok Totenpop- prisen i 2013. Ingjerd var da noe svekket av sykdom og vi måtte overrekke prisen via videolink fra Toten Hotell mens publikum sang en av hennes store hits! Ingjerd Helen vil bli spesielt husket for sin klare og varme stemme og hun var også en av banebryterne for musikken fra Toten. Mine tanker går til hennes nærmeste familie. Sigbjørn Hemstad

 

SVEN INGVARS:

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 07:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 06:


 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 03:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 52:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 50:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 46:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 42:SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 39:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 38:
 

 

For Swingende - Sven-Ingvars hjørnet med Sigbjørn Hemstad uke 38 - 2021.mp4 from Legends Never Die on Vimeo.

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 26:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 25:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 24:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 21:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 20:


 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 17:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 16:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 11:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 10:

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 07:
 

 


SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 06:

 

 

SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 04:


 

Anmeldelse : I Frødingland. En ny stil for Sven-Ingvars ble til høsten 1971. Jeg hadde nylig flyttet til Karlstad for å studere. Ryktene gikk på sensommeren at det litt slitte dansebandet Sven-Ingvars skulle spille inne en LP med Gustav Frøding tekster. Frøding er og var regnet som en av Sveriges største poeter. Og folket ristet litt på hodet av at Sven-Ingvars skulle finne på noe slikt! Det var Sven-Eriks blivende sværfar som hadde sagt til pojkarna i bandet:" Gjør noe med Frøding!" Sven-Erik og co tenkte: kan vi våge det etter nedturen med film og så mycke skulder vi har etter Under ditt Parasoll. Men Sven-Erik, Ingvar, SOP, Hasse og Robin ble enige om at dette skulle de prøve: Det fikk bære eller briste! På laget fikk de med Østen med Røsten Warnerbring. Bandet gikk på biblioteket og leste finkultur! Warnebring, SOP og Sven-Erik satte melodier til noen av de velskrevne diktene og LPen ble sluppet rett før 15 årsjubileet på Sandgrund! Sven-Erik har berettet at han var mycket spent på hva kritikerne skulle si. " Jeg var så glad da jeg åpnet VF ( Værmlands Folkeblad) dagen etter, for der sto kulturjournalisten med tummen opp og Frøding-skivan i andre handen. " Finkulturen trykte nå Sven-Ingvars til sina bryst og de fikk flotte kritikker over hele linjen! Senere ble det Frøding-medalj og Værmlandsekvipasjet fikk reise rundt i skoler for å spille og berette om Gustav Frøding! Skivan solgte til Gull i Sverige mens i Norge skjønte man ikke helt hva Sven-Ingvars holdt på med! Selv likte jeg både soundet og låtene. Var til og med på en førpremiere i biblioteket i Karlstad! Anita har siden blitt kåret av folket til Sven-Ingvars beste låt! "Da gikk pennan av seg selv når jeg skrev den melodien," har Sven-Erik senere berettet. Egentlig gillar jag alt på denne LPen fra låtvalg til produksjon og cover! Ved siden av Anita har jeg nok mest spilt og lyssnat på Æ du Mæ på Dæ, En Kærlæksvisa, Gå på Dompen och En liten Låt om Våren! Takk Sven-Ingvars for at dere har lært meg så mye om Frøding og at mitt musiktycke ble utvidet! Terningen rekker ikke til for å gi betyg: 2×6SIGBJØRN HEMSTAD ANMELDER SVEN-INGVARS I RADIOPROGRAMMET FOR SWINGENDE UKE 52:

 
 

Anmeldelse 27 og 28: Du har allt/ simma lungt i trafiken - Ge meg en chans att bli kær/ min sång til deg. LP en Carnegie Hall solgte ikke så godt i Norge, heller ikke i Sverige tror jeg. Våren 1971 kom Sven-Ingvars ut med to singler. Du har allt gjorde det best på Svensktoppen med en 9. plass. Svensktoppkongene fra 60- tallet hadde tappat noe av publkikens gunst og og tankene var kanskje mer hos den kommende Frøding - skivan och storslagent15 års jubileum på Sandgrund? Men både Du har allt (italiensk melodi?) og chansen på att bli kær er to trallvennlige fine covers med flott Sven-Erik sang og fin komp fra Ingvar, SOP, Hasse og Robin! Men det ble ingen store hits og ryktene børjade gå om en Frøding- LP. Terningkast : 5- for singlene. På b- siden fanns henholdsvis simma lungt av Thore Skogmann og Min sång til dig av SOP!

 


 

 

 

Anmeldelse 25: i Alla fulla fall/ på Festplasten . I Alla full fall er en av mine absolutte favoritter! En gammel Ernst Rolf melodi poppet opp av Sven- Ingvars. Dette er en fryd for øret og minner! En ordentlig sommerlåt som dessverre er bortglemt selv av Oscar Magnusson! Foreslår de tar den med på menyen! Robin er med ! Er dette siste innspillingen hvor Rune er med? Baksiden På Festplassen er en fartsfylt Owe Thørnquist låt som man hører Sven- Erik trives med! En klar 6 er! Jeg anbefaler at alle venner av Sven-Ingvars venner lytter på disse og nyter- dette er Værmlandspop!

 

 

 

 

 

 

 

Anmeldelse 24: Allt går igjen / Ingen shejk ær jag. Det var Allt går igen som var A-siden men det var B- siden som slo! 🤭 Sven-Ingvars hadde vært i Tyskland for å prøve lykken i et par år. Der hadde de hørt Ich bin kein lord og fått nyhetsoppleseren Sven Lindahl til å oversette til Ingen shejk ær jag. En frisk melodi med mye blås som kom inn på Svensktoppen i januar 1970 og ble som best nummer 4. Var på listen i 7 uker. I Norge solgte den ganske bra og det var flere pop- band som spilte cover på denne, blant andre Torry Enghs. De var på den tiden regnet som Norges tøffeste danseband. Visst svinger det av låten, men var dette værmlandspop? Sven Ingvars var tydelig på leting etter en ny stil. A-siden Allt går igen er en countrymelodi - With pen in hand- som ble navnet på en LP noen år senere. Størst suksess med denne fikk Anna-Lena Løfgren! Alt i alt en fin singel med en poplåt og en ballade. Sven-Ingvars var tydeligvis på leting etter en anderledes stil - eller var de det? Kanskje de bare ville vise hvor variert de kunne spille? Terningkast: 5 pluss! Sven- Ingvars måtte fortsatt spille 5 dager i uken til dans for å betale tilbake skuldarna etter filmen Under ditt Parasoll!
 

Reise i livet med Sven-Ingvars: anmeldelse LP: Nu är vi här-igen:
Denne LP-en er noe av det beste Sven-Ingvars har produsert. Nesten alle sporene er av førsteklasses kvalitet. Flickan och hårbandet og Den førsta gång vi møttes har jeg anmeldt før med toppkarakterer! Så er det bare å gi ekstra poeng for Någonting av deg, Minns du ænn, Nu bær det av hem og Drøm om sommaren osv! Sven-Erik gjør en fantastisk jobb som sanger og det merkes vel at Robin Bailey har kommet med på trommer! Skal jeg velge to til radioprogrammet får jeg det vanskelig: Flickan och Hårbandet er selvskreven. Tror det enten må bli Den førsta gong vi møttes eller Någonting av dej som nr 2! Hva synes dere? Er dette Sven-Ingvars beste LP??? Det var jo egentlig den første- unntatt Dans i Kvæll! Ellers var det mer samlings- LPer av topp singler! Er ikke på Kvællstoppen - Blant de 10 mest solgte i Norge! Siste Sven- ingvars utgivelse på noen liste i Norge før 90- tallet! I alle fall en klar: 6 er!
 

 

Anmeldelse 22: Flickan och hårbandet/ den første gang vi møttes! Flickan och hårbandet er en flott folkepopvise signert Ingvar Hellberg! Nå trodde vi på førsteplasser både her og der! Dette var jo Sven-Erik og Sven-Ingvars på sitt beste! 🌹 Men nej da- ingen kvællstopp eller svensktopp mm! Lpen kom blant de mest solgte i Norge - det kommer jeg tilbake til! B- siden hvis vi kan kalle den søte " første gong vi møttes" for det var en fin låt som førte Sven-Ingvars høyt opp på Svensktoppen! Men trenden var klar : når ikke den vakre visan om flickan som hadde mist sitt hårbånd gikk til topps så var Værmlandsbandet ikke like populære som før: terningkast 6 ! Ps samme låt gikk til topps på Dansktoppen - med Bjørn og Okay??

 

 

 

 

 

Anmeldelse 20: I næsta stad/ HM .. du ær så underbart. Nå hadde Sven-Ingvars byttet tilbake til Phillips. Man hørte på lydbildet at det var en annen produsent. Kanskje enda friskere med mer blås! Men det var ikke samme Sven-Ingvars som før? Nej kanskje ikke, men en fartsfylt og fin a-side var det selv om det var hverken Wallebom eller Hellberg som sto bak. Gikk inn på 6. Plass på Kvællstoppen, 3. plass på Svensktoppen og i Norge solgte den bra i visse fylker, men langt unna salgstallene til de store på 60-tallet som frøken fræken og ønskebrunnen. B- siden er en frisk sak skrevet av Lasse Berghagen. Selv synes jeg singelen er svært bra men jeg savner noe! Terningkast : 5

 

 

Anmeldelse 19: Karlsta- valsen - Grattis Karlstad årets sta' . Ble gitt ut våren 1968 som en hyllest til Karlstad! Det var Expressen som sto bak utgivelsen og den kom ikke med på noen hitlister! På en måte kunne det virke litt merkelig at "bøndene" fra Slottsbron / Liljedal skulle spille en hyllest til Karlstad. I 1968 bodde de fleste av medlemmene i Karlstad, så de ble nok godtatt og av innbyggerne i Værmlands hovedstad. Tror nok at Sven-Erik med sin brede dialekt kunne slite litt med å bli akseptert i storbyen i børjan av karrieren! Litt merkelig å tenke på i dag da han har fått sin egen statue på Sandgrundsudden. Uansett dette er en skiva som jeg tycker mycket om. Karlstad- valsen er en vakker vals skrevet av Rune Wallebom! Ikke så mange valser Sven- Ingvars ga ut - Skolfrøken Nilsson / flere? Grattis Karlsta- er en frisk pop- låt signert Ingvar Hellberg! Tilsammen fikk man fram det meste om stadens fortrinn med ishall, universitet, hvita Orrholmen, fredsgudinnen på Stora Torget med brutet Sværd i hand, Sandgrund mm. Karlstad er en vakker og trivelig stad- jeg takker for de fire årene jeg fikk bo der under begynnelsen på 70-tallet. Det blir en klar 6 er igjen! , ( Merkelig å tenke på at så vidt jeg har forstått bor i dag begge Sven- Erik s barn i Borgvik i Grums kommune selv om de er født og vokste opp i Karlstad) !


Anmeldelse 18: Önskebrunnen: Da er sommeren over og vi er klar for mer nostalgi. Ønskebrunnen slo veldig godt an i Norge og toppet salgslistene med en gang. Den var like pop som frøken frøken med 19 uker på VG lista. Populær i Sverige og men ble "bare" nr2 på Kvællstoppen! Hva var egentlig ønskebrunnen???? Ikke danseband, ikke rock, ikke pop. I Norge tror jeg ville kalt det en skillingsvise i ny drakt med et snev av cw. Den passet utmerket til Sven-Eriks stemme og Ingvars gitar. Melodien til Telefonannonsen vet jeg ikke hvor kommer fra men i Norge var det en revyvise med Rolv Wesenlund( alias marve fleksnes) blant andre: nedpå Youngstorget s basar het den da! Glemte forresten å si det selvsagt var Rune Wallebom som skrev ønskebrunnen. Kunne bare vært ham eller Ingvar Hellberg, ja kanskje Torleif Styffe ! Bildet under er fra den store norske hitboken og håper dere kan lese hva som står der:" Sven -Ingvars gjorde det skarpere på listene i 60-årenes Norge enn noen av våre hjemlige artister. Selv Rolling Stones har færre uker på single -listene enn disse velstelte, harmløse svenskene i dette tiåret." Terningkast 3 ganger 6! Det svinger selv når jeg tar fram miin gitar!

______________________________________________________________________________________________

Oversikt over Knut "Kuppern" Johannessen sine medaljer innen skøytekarrieren sammenlignet med andre utøvere - se lista i Kuppern sin fangruppe på Facebook via DENNE LINKEN.
______________________________________________________________________________________________

Treff med Norges mest populære idrettsmann på 50- og 60 tallet, Knut "Kuppern" Johannessen. LAST NED VEDLEGG I DOCX-FORMAT HER
______________________________________________________________________________________________

DA GJØVIK VAR EN HOPP-BY (foredrag på Musikkens Hus, Gjøvik) (trykk på den blå teksten for å lese og se bilder)
______________________________________________________________________________________________

FRA BRIO TIL VAZELINA(Artikkel) - (Trykk på teksten)

VIDEOLINK:

Sven-Erik synger sin vakre tonsetting Nær solen færgar juninatten:

https://www.facebook.com/majsan.andersson.3/videos/2985893904832215/

 

ANMELDELSE KVÄSARVALSEN MM.


Sven-Ingvars fra 1960_65
Klart for 5. EP som kom i 1963. På 60-tallet stressade man fram hits! Fra samlingen av innkomne forslag valgte de 4 som de poppet opp! Ett lite rødt paket av owe t fulgte jo med bandet hele tiden. Publiken gillade när Sven-Erik hickade: E-hett li-hi-tett-hett røtt paket. En ny landeplage hade oppstått. Ingvars lånte litt fra alle hold: Elvis, Holly, cliff och jularbo. De andre låtene kväsarvsalsen i Twist tempo- jämtlandsjazzen och Skräddarvisan holder ennå i dag. Og det holdt for Kvällstoppen men var nok for poppige for svensktoppen???? Kvaliteten har økt och SOP skal nok ha noe av æren men framfør alt er det Sven-Eriks stemme og Ingvars gitarspill som gjør populariteten så enorm! Terningkast 6 ( som singel lå paketet best på 4.plass og 23 uker !!!! Luffarvisa tilsvarende 5 og 11 och Skräddarvisan 17 och 5). 

 

 

ANMELDELSE E FIN VISE MM:

Sven-Ingvars:1960-65: 1: Frøding - låt
Etter suksessen med 4 EP plater kom denne EPen som ikke kom inn på Kvällstoppenboch heller inte några av låtene på svensktoppen- uforståelig! E fin vise som er første med Frøding, slo nesten kontra med rockekongen Sven-Erik- den ble veldig søt! Absolutt en av mine favoritter! Skogman s Ärter och Fläsk er en rockelåt med sug i. Mamas paket poppet opp litt den och- kanskje litt masete???? Den skrattande saxofonen er en glad instrumental låt! Sven-Ingvars sto nå ved en skillevei! Skulle man velge pop/rock eller en snällare variant? Terningkast 5+

 

ANMELDELSE FRÖKEN FRÄKEN/MIN GITARR:

Sven-Ingvars 1960-65: Selger til Gull både i Sverige og Norge.
Så kom dundersuksessen først A-siden: Frøken Frøken og sedan B-siden Min Gitarr! innspilt 4.10.1964. Sangen med de 4 F-ene ble storslager både Sverige og Norge- gullplater i begge land! Frøken Frøken solgte 100.000 eks på tre månader! Lå etta kun en vecka på svensktoppen- men den som overtok var b- siden Min Gitarr! Bestselgerlisten var med Sven-Ingvars på 1. plass så Beatles, Elvis og Stones! Sven -Erik var i motsetning til Sven Svärd inte fortjust från børjan! Svärd mener dette er deres stil: Värmlandsk, stolt, glatt och naivt om en søt flicka från fryksdalen! Sven- Erik sliter lenge med visan- men så kommer han på: jag kan gjøra lite living doll aktig over den: litt som cliff! B- siden var greiere for Sven -Erik for den hadde hans pappa sunget som Guldgrävarsången. Han ringte Thore och ba om ny tekst. Noen minutter senere ringde Thore tilbake och sa : nå er den klar- Min Gitarr! Terningkast 10
 

 

ANMELDELSE LUFFAREVISA MM:

Sven-Ingvars story 60-65.

Alltid vanskelig med en oppfølger til en suksess. KARLSTADTØSERA hadde pekt ut en retning for bandet. De annonserte i Expressen etter gamle skillingstryck. Der fikk de inn Luffarvisa. Sven-Erik måtte nå inn i lumpen og man trengte en til i bandet, som erstatter da Sven-Erik ikke kunne få perm! Nå får de glade amatører inn ett proffs: Sven-Olof Petterson- SOP er en mestere på Sax og spilt med de beste- Ave Lundells och Monica Z. Nå utvikles bandet og SOP er en vennlig sjel og Sven- Erik og han spiller duetter på Sax! 🙋 Bandet forsøker nå med vokalisser. Marianne Nilsson blir med en kort tid og setter spor etter seg på neste EP. Sven-Erik sier at: disse tjejorna synger inte rett! Sven-Erik har "før høga fotvalv" og får mange nattpermisser!  Han beholder sin posisjon som 1. målgørare- selv om Sven Svärd gjerne ville være kapellmester og snakke mellom låtene! Luffarvisa blir mektig populær och om sommaren -62 kommer den inn på Kvällstoppen med en 5. plass som best og ligger der i 11 uker! !!!!! Pluss får den en uke på 1. plass på Tio i Topp fra Karlstad,! På EPen finns i tillegg to rivende gitarlåter med Ingvar i Spetsen og Marianne Nilsson får med en fin låt om våren. Men det er LUFFARVISA som blir oppfølger til KARLSTADTØSERA! Terningkast 6 - . Minuset for det er bare en låt med Sven-Erik på vokal!


 
Anmeldelse SVEN-INGVARS EP 1961: pony time

Sven-Ingvars story del 2 60-65. Første skivan hadde solgt så bra at Sven-Ingvars fikk selvsagt lage en EP til! Nå er vi inne i året 1961 samme år som gagarin gjør sin romsveng. Sven -Ingvars er populäre men først og fremst i Värmland. Affichen på denne ep skulle være pony time- en ny dans? Alle her har engelsk tekst- pony time finnes med svensk? Sven-Erik fortsatte med sin svengelska. Dansen slo vel ikke så godt an. De tre andre var aktuelle poplåter på denne tiden: calender girl_ somebody to love - og corinna corinna. Igjen full klaff i Värmland men länets rockekonge forble ukjent ellers. Gir terningkast 5 for denne og- elsker corinna corinna! -

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmeldelse SVEN-INGVARS skiva 1: Guitar Boggie m. fl.

Anmeldelse skiva 1: Guitar Boggie m. fl. Sven-Ingvars del 2 1960- 65: Gruppen slet hardt for å få spille inn skiva. Noen ville ha sangeren andre ville ha bandet! 🙂 Sangeren må ta talleksjoner sa noen- annet bolag sa får dere tilbud fra andre så hør av er! 🙁 Da var det gøthe Wilhelmsson ( fra åmål) i Phillips som sa ja hvis pojkarne lovte å selge minst 3000. Skivan ble gitt ut og de slapp å kjøpe noen de! Ingvar sier at han ikke fikk med beste innspilling av guitar-boogie. I Billy boy ble de ikke enige om tempoet. Hør ellers intervju med Ingvar om skivan som Ulf R Axelsson har lagt ut! Personlig synes jeg dette låter spenstig den dag i dag- spesielt Lets think about living : terningkast 5

 

 

 

 

 

 

 

SIGBJØRN PRESENTERER SVEN-INGVARS SIN HISTORIE(1960-65) :

Sven -Ingvars story 1960-1965: De to første skivorna hadde blitt utsolgt. Gruppen hadde gjort tv - debut i Lønndshls Tonårsdags! Gøthe Wilhelmsson skjønte det var noe spesielt - men hva? Instrumentalt ikke merkverdige- sangeren ok. Fin ljus røst- som en klarinett! 🌹 Kunne han gjøre noe på svensk? Tenkte Gøthe. Han fant fram en gammel shottis som handlet om Karlstad! " Gør nåt av det her,sa Gøthe. En shottis til en rockekonge, hva gjør man da? tenkte Sven-Erik. Vi halverer takten og plutselig hadde Ingvar og kompisen en mix i skallen. Vi tyckte de svängde lite, sa Sven-Erik. " Dä är lørdag i dag och dä gør mej jätteglad....... Te dans me Karlstadtøsera kom med i radioens frukostklubb. Sven- Ingvars slo knock out og ble etterspurte over hele Sverige. Värmlandspojkarna toppet snart Radio Nords svenske liste før Sånt är livet. EP en har ellers to låter på engelsk eller svengelska: en norsk trad og en svensk men begge oversatt - 4. låt var en fin instrumental,! MEN ingen tvil: det var KARLSTADTØSERA som gjorde Sven - Ingvars riksbekanta. Terningkast: 7
 

SIGBJØRN PRESENTERER SVEN-INGVARS SIN HISTORIE(1956-60) (fortsettelse) :

Sven-Ingvars fra 1956 - 1960 del 1:: 1..innspilling og Rockn kommer till byn! Fra folkets hus i Slottsbron i 1958. Med rockn roll måtte bandet utøke med bassisten Rune Bergman. Fra jubileumsrevyen til Slottsbrons IF s skal det finnes låter på trådband! Diana, Buena Sera,' Lets have a party er gjengitt flere steder. Men i artikkel fra Värmlands museum 1994 står det at også disse skal finnes: melodi dAmor, Sail along silvery moon, The ONLY man on The Island og Jailhouse rock. Av disse har jeg bare hørt en bit av sistnevnte fra en CD på 90- tallet. I alle fall sier man at Sven-Ingvars anno 1958 bygde sitt låtvalg på: Standard- låter och rock! " När slutligen de siste tonerna av Jailhouse Rock klingat ut, har rock and rollmusiken fått en levande gestalt i Slottsbron och av publikasjonene att døma, är det framforalt den yngre publiken som upskattar musikken mest. Det är vid detta tilfelle som Rockn Kom till byn!

(Bildetekst):
Sven - Erik og Ingvar treffer hverandre for første gang! Et vennskap som skulle vare livet ut. Ingvar var på besøk 21. Mars 2017- « vi var som brøder» !
SIGBJØRN PRESENTERER SVEN-INGVARS SIN HISTORIE(1956-60):

Sven- Ingvars historie del 56-60:
Her møttes Sven Svärd, Ingvar og Sven- Erik vinteren 1956. Først forsøkte Ingvar og Sven-Erik å spille noen standardlåter ned klarinett og dragspel og siden kom Sven med å la på trommer. Det ble iherdig øving den vinteren og 30. April var de klar for første spilling mot betaling i segmon- Valborgsmässafton for 64 år siden. ( Bildet er fra 57 og den yngste herremannen er for meg ukjent). Roger Magnusson fra Slottsbron sier:Detta är troligen en av de tidigaste bilderna på det som skulle bli Sven-Ingvars Orkester.
Från vänster: Ingvar Karlsson, Sune Svärd (ej medlem), Sven-Erik Magnusson, Sven Svärd.
Bilden tagen av Roger Norén, Södertälje.


SIGBJØRNS BETRAKTNINGER RUNDT SVEN-INGVARS SINE RØTTER:

Sven-Ingvars 1956-1960 - RØTTER: Sven-Ingvars musikalske røtter finns i Slottsbron, Segmon og Grums. Det ble etablert flere blåseorkester her for å underholde ansatte ved industrien. De første korpsene var messing- orkester og der er gjennom dette Grums danseorkester blir dannet. (årstall?) Da Folkets hus og Folkparkene bygges blir fornøyelseslivet og selskapsdansen en del av kulturmønstret i Grums. Mest kjente var Grums danseorkester og Torbjørns orkester ( ni medlemmer 🙋). En ung pojke som hørte på ved scenekanten var Sven-Ingvars første skiv- produsent Gøthe Wilhelmsson! I Torbjørns orkester spilte en tid Tore Svärd fra Slottsbron, som senere danner Tore Svärds Trio! I denne gammeldans- trioen vikarierer Tores sønn Sven på trommer og en ung dragspelare fra Liljedahl.'

(Bildetekst):
Sven - Erik blir värmlands rockekonge 1958 i Folkets park i Hagfors. Sven- Ingvars spiller inn sine første opptak på trådbandsspelare!

SIGBJØRNS VURDERING AV SVEN-INGVARS SIN AVSKJEDKONSERT I SEGMON:

Akkurat slik føltes det for meg og når jeg overrakte gaven fra det norske folk: Alla” visste det. Han skulle inte skriva fler låtar. Inte spela in något nytt album. Inte ge sig ut på ännu en turné. Aldrig mer kliva upp på en scen. Trots att en enormt stor publik fanns där, en publik som absolut inte hade fått nog och som sedan länge älskade honom reservationslöst. Lite som ett äktenskap var det: i vått och torrt och tills döden skiljer oss åt.
Nu har det hänt.
Det som kallades avskedsturnén blev ännu en succé, den allra sista. På scenen i folkparken i Segmon, platsen där allting en gång började i april för 61 år sedan, märktes inte att stjärnan var sjuk. Men Sven-Erik Magnusson hade sedan länge en cancer som inte lät sig besegras. På bänken bredvid scenen satt hustrun Eva och dottern Johanna. Barnbarnen fanns också på plats. Sonen Oscar stod som alltid de senaste tio åren nära sin pappa, spelade gitarr och sjöng duett med honom. En förnyad version av ”Två mörka ögon” (över 70 veckor på Svensktoppen på tidigt 1990-tal) lät fantastiskt med far och son.
Spelglädjen gick nästan att ta på, rösten var bättre än någonsin, hitlåtarna kom i en lång rad och i de allra flesta sjöng vi i publiken med. ”Anita”, Magnussons egen tonsättning av Gustaf Frödings känslofyllda dikt, fick han ändå sjunga ensam. Den hade tidigare under året röstats fram till gruppens bästa av P4:s radiolyssnare.

 

TO ÅR SIDEN SVEN-ERIK MAGNUSSON SIN BORTGANG:

To år siden min favorittvokalist og artist- Sven - Erik Magnusson gikk bort! Slik skrev jeg den gang! Nå har sønnen Oscar Magnusson tatt over i Sven-Ingvars med stor suksess. I morgen skal jeg snakke om og spille hits fra Sven Ingvars for pasienter på Solås opptreningssenter!
Slik skrev jeg for to år siden: -Mine tanker går til en stor musikant og menneske som har forlatt oss. Sven - Erik Magnusson og Sven ingvars var mestselgende artist i Norge i 67 - før Beatles og Rolling Stones ! Alle kan synge med på 60 talls hitsen! Jeg har kjent Sven- Erik siden første intervju med ham for NRK i 1981 på sandgrund - til jeg overrakte hilsning fra det norske folk 13. August 2016!
Kunne berette en god del fine historier om Sven- Erik fra Norge . Her er mine minneord : Det er med stor sorg at jeg i dag på morgenen mottok beskjeden om at Sven Erik Magnusson har gått bort. Sven -Erik var født i Slottsbron den 13.oktober 1942 og ville i år ha fylt 75 år. Han var en lovende bandyspiller men også svært dyktig på klarinett allerede som liten gutt!

Med Sven Ingvars, som han var med på å starte i 1956, solgte han ca. 6 millioner utgivelser og mottok 18 gullplater -27 sølvplater og var mestselgende artist i Norge i 1967. Det har blitt gitt ut en bok, satt opp en museumsutstilling ad. Sven Ingvars. De har deltatt i to filmer og har hatt over 50 låter på Svensktoppen.

Ble innlemmet i Hall of Fame i fjor! Karrieren kan deles i 5 perioder: 60-tallet hitsperioden. 70-80- Tallet: Vise-nostalgiperioden. 90-tallet: Rocke-perioden. 2000-tallet: Showperioden med over 100 forestillinger i Oslo, Gøteborg og Stockholm.
Siste årene har Sven- Erik og gruppen trukket fulle hus med showopplegg og 60 årsfeiring. Hyggelig var det at vi fikk overrakt Sven Erik gaven fra det norske folk under 60-årsjubileet i Segmon 13 august i fjor. (Gaven initiert av Bjørn Hansen og artistfestivalen).
Sven Erik Magnusson var alltid en svært hyggelig mann å omgås. Jeg er rik på minner som beundrer av hans unike stemme og musikalitet.

Mine tanker går til hans nærmeste familie med hustru og to barn pluss alle som har vært innom Sven Ingvars og ikke minste Ingvar Karlsson som var med på å starte gruppen og var hans beste venn. Takk for alle fine stunder Sven Erik!!!

"TOTENPOPEN OG ANDRE TOPPER" PÅ RADIO TOTEN:

Jeg er for tiden på lufta på Radio Toten med en serie programmer om "Totenpopen og andre topper". Disse programmene kan du høre via Radio Toten sin nettside via følgende linker:

Program 1
Program 2
Program 3

INTERVJU MED LARS LILLO STENBERG

26 mai gjorde jeg et spennende opptak med Lars Lillo Stenberg og guttene i de Lillos -Kaffka Gjøvik. Lars fortalte om en lang karriere og greiet ut om både fortid og framtid. Han synes nok selv at utgivelsen av Neste sommer og konserten i Operaen var to "høydare!. Deler av samtalen blir sendt I "Fra Svensktopp til Rock'n roll" i august!" Intervjuet var og en høydare for meg. Lars Lillo og de Lillos har jeg alltid likt å høre på! Han ga forresten et svært sympatisk inntrykk- uten stjernenykker!

 

 


TAKK FOR DET DU HAR BETYDD FOR TOTEN-POP'EN, ARILD!

En ære å få representere Toten-popen i dag under en verdig avslutning for Arild Engh! Arild var en av ledestjernene ved sin spilling i østbys sekstett - Black and white med bl.a. Inger lise - over til totens tøffeste gruppe noensinne : wentzel med pladebut. Startet Torry Enghs med vennen Trond Eliassen og Ivar g på vokal! Fornyet dansebandsverden før det ble nye orkestre i Oslo før Ole Ivars veteranene trengte en stødig en på trommer! Senere Ole Ivars i 35 år. Norges beste på trommer i sin genre. Sønnen , Christian Hedløv Engh, holdt en gripende tale i kirken. Beundringsverdig gjort!💐 pensjonert prest Lasse Gran forettet på sin menneskelige måte! Terje Johansen ledet minnestunden rutinert. William og undertegnede trakk korte og lange linjer i Arilds liv! Ole Ivars avrundet i kjær og kjent stil med to William låter! Takk for alt til hederskaren og spellemannen Arild ! 🌹ærbødigst Sigbjørn


 

 

 

 

Minneprogram om Sven-Erik Magnusson i For Swingende og Fra Svensktopp til Rock'n Roll

Nå er sendetidene for det tidligere omtalte minneprogrammet for Sven-Erik Magnusson klare. Her ser du når programmet sendes på de ulike radiostasjonene:

Radio Toten: 8, 9, 11. og 14.mai kl.13
Radio Øst: 2.mai kl.20 og 6.mai kl.17
NB Radio Arendal: 2. og 5.mai kl.13.
Radio Hurum: 5.mai kl.20, 6.mai kl.19, 7.mai kl.15, 12.mai kl.19, 13.mai kl.18 og 14.mai kl.14.
Radio Modum: 6.mai kl.18, 8.mai kl.14, 10.mai kl.19, 12.mai kl.20, 14.mai kl.17.
Radio Laagendalen: 12.mai kl.20, 13.mai kl.22, 14.mai kl.17
Radio Krokom: Enten 3. eller 10.mai kl.16 og enten 7. eller 14.mai kl.12
(Radio Hallingdal sender også programmet men der har vi ikke kjennskap til sendetidene).


Minnehefte om Sven-Ingvars og Sven-Erik Magnusson til salgs

I anledning Sven-Erik Magnusson sin bortgang så har undertegnede forfattet et eget minnehefte på 28 sider om Sven-Erik og Sven-Ingvars med masse bilder og med mine egne betraktninger og opplevelser fra Sven-Erik sitt liv og karriere. Dette heftet ble blant annet overrakt Sven-Erik sin nærmeste familie under begravelsen i Karlstad nylig, og heftet er også å få kjøpt for allmennheten for kr. 125,- inkludert frakt. For bestilling kan du sende en e-post til sihemsta@online.no eller ta kontakt på tlf. 90154175. Husk å vedlegge ditt fulle navn og adresse om du sender mail. Heftet er trykket og produsert hos Land Trykkeri.

Sven-Erik Magnusson døde 22.mars - minneprogram kommer på flere radiostasjoner i begynnelsen av mai:

Sven Erik Magnusson gikk bort natten til onsdag i forrige uke. I boken som jeg gir ut til høsten om Gjøvik og Totenpopens historie forteller jeg en del om Sven Ingvars og Sven Erik. Det var "Ett Litet Rött Paket" som vekket min interesse for pop-musikk og opptredenene på Gjøvik Gård 17. mai 1967 og på Folkets hus Raufoss en februardag i 1968 er noen av "høydarene" i mitt musikkliv likt konsertene jeg har vært på med f.eks.: Everly Brothers, Simon and Garfunkel, Willie Nelson og Elton John. Etter hvert som jeg jobbet for NRK fikk jeg et mer profesjonelt - om enn varmt - forhold til Sven Erik. Første programmet til Stein Erik Hagen og meg var nettopp med Sven Ingvars. Senere var han en del på Gjøvik og i området i. f. m. opptredener i Totenshlager regi. Det var rett før han spilte inn Sven Ingvars beste i lydstudioet til Arild Berg med Morten Nyhus bak spakene. Bjørn Hansen, jeg m.fl. lagde en 70-årsfeiring på Toten Hotell 13. oktober 2012 med fullsatt sal. 13.august (obs) i fjor fikk jeg overlevere gaven fra det norske folk til Sven Erik for 60 år med Sven Ingvars.(Initiert av Artistfestivalen ved Toten Bjørn). Har mange minner om denne flotte personligheten med den varme stemmen. Mye av dette sparer jeg til minneprogrammet om denne folkekjære artisten som Thomas Neraasen har invitert meg til i programmene For Swingende og Fra Svensktopp til Rock'n Roll . (Tidspunkter kommer vi tilbake til).

 

FOREDRAG:

Jeg holder 4 typer foredrag: Smil, sport og rock - oppvekst på Gjøvik/Toten på 50/60 -tallet - Gjøvik/Toten-idretten gjennom 150 år - Toten-popens historie fra 1960 til i dag - Sven Ingvars i mitt hjerte. (Arbeider med et femte: Gjøvik og Totens bedriftshistorie.)
 Pris avtales - er ikke dyr.